Konsumentkontakt

Produkter | Recept | Food service | Nyheter | Ostkakeboden | Företaget | Lediga jobb | Ostkakans Dag | Det ska vi fira!
 
  Ostkakans Dag

14 november


 
   Ostkaka nyupptäckt mellanmålsfavorit

Den 14 november är det Ostkakans dag och ostkaka bjuds över hela landet. Frödinge ostkaka smakar som den gjorde på 50-talet när Kajsa Carlsson tog fram receptet i sitt kök och tillagade i en kopparpanna, men i dag äts den delvis på andra sätt.

– Ostkakan är i dag lika mycket mellanmål som kyld dessert. Inte minst kvinnor i alla åldrar äter ostkaka, gärna med skivad banan eller ett par skivor äpple, säger Bengt Flink, marknadschef på Frödinge Mejeri.


- Ostkaka var från början festmat och avnjöts till dessert med en klick färsk grädde och klarbärssylt på de småländska gårdarna. Prestigen var stor om vem som fick till bästa mixen mellan grädde, mandel och sylt. I dag tillagar Frödinge ostkaka efter samma recept som för 50 år sedan, men allt fler har upptäckt ostkakan även som mellanmål.

– Mellanmålstrenden har nått ostkakan. Den är lätt att ha liggandes i kylen och går att äta både kyld och lätt värmd i mikron. Allt fler upptäcker att den bara innehåller 7 procent fett och det senaste året har många även upptäckt lättostkakan som bara innehåller 3,5 procent fett, säger Bengt Flink.

En del skivar ett äpple eller apelsin till, andra föredrar jordgubbar och kiwi, körsbär eller kanske hjortron. Ostkakan äts också som lunch med bacon och rårörda lingon.

Ostkaka passar in i ny husmanskost-trend
För många är ostkakan för evigt förknippad med en stunds njutning efter middagen. I takt med att den traditionella svenska husmanskosten kommit tillbaka i ny tappning har också ostkakan gjort det. Den serveras kyld i olika former med vackra och goda tillbehör.

– Nu när det finns färdig ostkaka att köpa unnar sig många lyxen lite oftare än förr. Men traditionen att göra sin egen ostkaka är fortfarande stor på många småländska gårdar, säger Bengt Flink.

Fortfarande äts det mest ostkaka i ”ostkakebältet” som sträcker sig från gränsen mellan Småland och Skåne i söder upp till Dalälven i norr, men Bengt Flink ser ett nytt mönster bland ostkake-ätarna.

– Förut åt ganska få mycket ostkaka, men i dag ser vi på Frödinge hur allt fler äter ostkaka men kanske inte lika ofta. Traditionen lever vidare.

Den 14 november är det Ostkakans dag och då äts det dock ostkaka över hela landet. Inte minst på skolor, vårdinrättningar och äldreboenden.


Gör din egen ostkaka på Kajsa Carlssons vis!

Ostkorn
3 l mjölk
2 dl vetemjöl
4 gr koncentrerad löpe( 25 droppar), spätt med 16 gr vatten
eller
50 droppar utspädd löpe ( köp på apoteket), då behövs inte vatten

Häll vetemjölet i kastrullen och blanda i mjölken lite i taget så att det inte klumpar sig. Sätt kastrullen på plattan (högsta värme) och värm till 38 grader under omrörning. Dra av kastrullen och blanda i det utspädda löpet. Sätt klockan på 35 minuter. Rör så att löpet är ordentligt fördelat. Låt ystmjölken stå under lock resten av tiden.

Gör sedan knivtestet på koaglet. Ta en kniv och skär i koaglet och lyft så springan öppnas. Vasslen ska inte släppa från väggarna. Då är det bra.
När du ser att vasslen inte släpper, sätt klockan på 10 minuter och börja brytningen med att skära massan i kuber. Rör mycket försiktigt, gärna med den rundade delen av sleven främst.
Rör kraftigare efter hand. När ostkornen känns som kesokorn hälls vasslen av med hjälp av ett durkslag.

Äggblandning
2 st ägg
1 dl strösocker
1,5 msk mjölksocker
1 msk skummjölkspulver
0,5 msk vetestärkelse
1 dl (drygt) vispgrädde
0,5 msk hackad sötmandel
1 tsk hackad bittermandel

Knäck äggen i en skål och vispa lätt. Vispa därefter i de torra ingredienserna. Tillsätt grädden och mandeln. Ostkornen rörs ner i äggblandningen som sedan hälls ner i en kopparform och gräddas i 200 grader i knappt 1 timme. Det går även bra med en aluminiumform ( ca 1kg).

Kajsa serverar ostkakan ljummen med drottningsylt och grädde!

 
 
 
Frödinge Mejeri AB | 598 95 Vimmerby | Tel. 0492-198 00 | Fax. 0492-198 98 | E-post: frodinge@frodinge.se | Pressmeddelanden