Produkter | Recept | Nyheter | Ostkakeboden | Företaget | Ostkakans Dag | Det ska vi fira! | Vinnare | Startsida
 
  Pressinformation

Pressmeddelanden »


 
   
« Tillbaka Pressmeddelande 2009-05-28

Färsk undersökning från Frödinge:

Var femte mamma vill bli mer firad på mors dag – och de vill bli firade med schwarzwaldtårta

Den 31 maj firas mors dag för den 90:e gången i Sverige. Men en femtedel av alla mammor tycker att de blir för lite firade. Det gäller framför allt mellersta Norrland och Västsverige, där en fjärdedel vill bli mer firade. Det visar en färsk undersökning gjord på uppdrag av Frödinge.
– Det är intressant att se hur det skiljer sig geografiskt över landet. Glädjande att notera är att samtidigt som en del mammor vill bli mer firade, är faktiskt hälften av alla mammor nöjda med den uppvaktning de får på mors dag, säger Bengt Flink, marknadschef på Frödinge Mejeri.


Frödinge Mejeris undersökning om hur svenska mammor vill bli firade på mors dag visar att svenska mammor för det mesta är nöjda med hur de blir firade dagen till ära. Men skillnaderna i landet är stora. Hela 28 procent av mammorna i mellersta Norrland vill bli mer firade, liksom dryga 23 procent i Västsverige. Mest nöjda är mammorna i övre Norrland, där hela 66 procent tycker att de blir lagom firade.
– Lite har det med åldern att göra. Äldre mammor tycker inte att firande är lika viktigt, intresset verkar avta vid 50-årsåldern. Samtidigt som mammor i mellersta Norrland önskar mer uppvaktning på mors dag firas det här lite väl mycket för en del mammor, för var tionde mamma här vill faktiskt bli mindre firad, säger Bengt Flink.

Fingertoppskänsla krävs i norra Mellansverige
Nära 14 procent av svenska mammor vill inte bli firade på mors dag över huvud taget. Flest mammor som inte vill bli firade alls, hela 19 procent, finns i det norra Mellansverige, vilket är precis lika många som vill bli mer firade i samma område. Inte lätt att veta alltså.
– Här får nog äkta makar och barn vara lite lyhörda för att inte trampa i klaveret. Antingen ligga lite lägre, eller ladda med lite extra firande. En utmaning för varje familj i norra Mellansverige, säger Bengt Flink.

Schwarzwaldtårta – om mor får välja
Svenska mammor vill bli firade med – schwarzwaldtårta. Allra populärast är schwarzwaldtårtan i Sydsverige, där 33 procent av mammorna väljer tårtan. Men skillnaderna i tårtsmak är stora. I mellersta Norrland till exempel är jordgubbstårtan ohotad favorit (38,5 procent) och i norra Mellansverige väljer mammorna prinsesstårta.
Andra platsen på mammornas topplista för tårtor på mors dag kniper prinsesstårtan, på tredje ”annan tårta” och jordgubbstårta kommer först på fjärde plats.
– I en tidigare undersökning visade det sig att pappor föredrar prinsesstårta, men vi får hoppas att papporna inte tänker på sig själva när de köper tårta tillsammans med sina barn. Det ska alltså vara lagom mycket firande, och det ska helst vara med en schwarzwaldtårta, säger Bengt Flink.

Undersökningen bygger på svar från 1065 kvinnor över 35 år i hela landet. Undersökningen är genomförd av Cint AB.

Ladda ner pressmeddelandet »För mer information kontakta gärna:
Bengt Flink, marknadschef Frödinge Mejeri, tfn 0492-19800, 0709-758091
bengt.flink@frodinge.se

Elias Notini, Vår pr-byrå, tfn 08-660 02 09, 073-253 45 75, elias.notini@varprbyra.se

Frödinge Mejeri AB producerar ostkakor, tårtor samt mat- och dessertpajer. Företaget omsätter 400 miljoner kronor och har 180 anställda. Frödinge Mejeri togs i bruk 1930 och var då ett smör- och ostmejeri av den gamla sorten. I mitten av 1950-talet tog paret Gösta och Kajsa Carlsson vid och startade tillverkning av Frödinge ostkaka och senare även tårtor och pajer.
Högupplösta bilder
Högerklicka på länken och välj "Spara mål som.." för att spara ner högupplöst bild till din dator.
Mac-användare trycker CTRL + klickar på länken och väljer "Hämta länkad fil".Ladda ner högupplöst bild »